Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Загинал ли е циркът в България? Говори академик Александър Балкански

Майсторството се състои в контакта с публиката, категоричен е той

29.04.2019 | 21:09 Редактор: Зорница Костадинова
Загинал ли е циркът в България? Говори академик Александър Балкански

"Днес е най-щастливият ден за цирка и за цирковите артисти, защото на този ден в цяла Европа се правят по 4-5 представления. Хората идват на цирк. Дано така да бъде и в България", сподели на Възкресение Христово в студиото на "Денят ON AIR" академик Александър Балкански. 

Той отбеляза, че все още има млади и талантливи циркови артисти в България, които обаче заминават за чужбина след като се усъвършенстват.

По думите му циркът в България е загинал и ликвидацията му е започнала с изгарянето на сградата. Балкански изрази разочарованието си от институциите, които тогава са гледали с насмешка на желанието му да създаде академия за циркови артисти. Той допълни, че никога не са получавали помощ за това, което правят и затова е толкова трудно да се съхрани цирковото изкуство в държавата ни.

Академикът разказа и за срещата си със смъртта, когато пада от 11 метра при изпълнение на един от акробатичните си номера. Според него тогава го е спасил ритуалът му винаги да се прекръства преди да излезе на манежа.

"Падането е част от нашата професия", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR. А като причина за всички нещастни случаи посочи "главозамайването" и непремислянето.

Според Александър Балкански цирковото майсторство се състои в това да създадеш контакт с публиката.

Той отправи и благодарност към посетителите на цирка, защото именно те били причината това изкуство да продължава да съществува в България.

 Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК