ЛЕГЕНДАРНИЯТ ФАКИР
Невероятният илюзионист съжаляваше, че въобще е ходил 3 години на училище, а не се е учил само от живота

Творческата биография на Мистер Сенко “протича” между два режима, като през последните 20 години от живота си Сенко беше всепризнат любимец на Тодор Живков. Затова му се разрешаваха неща, недостъпни за простосмъртните нашенци. Например - да си поръча последен модел “Мерцедес” или да пътува безпрепятствено в чужбина. Това, разбира се, са екстри, дължащи се на невероятния му талант.

Прочулият се като Мистер Сенко факир е дошъл на бял свят на 12 февруари 1905 г. във Враца. Истинското му име е Евстати Христов Карайончев. На 10-годишна възраст остава кръгъл сирак. Налага се да напусне училище и сам да се грижи за насъщния. Продава лимонада, боза, кифли... На 18 години идва в София. Безизходицата е пълна. “Не знаех какво да правя, къде да отида, споделя големият илюзионист. Не бях завършил и четвърто отделение и имах само “тройки”. С такова “образование” никой не взимаше на работа. Когато вече мислех, че ще умра от глад, пред Халите видях един клоун, който се дереше с цяло гърло. Привикваше хората да посетят цирковото представление и съобщаваше освен това, че циркът търси метачи.
Започва като метач в цирка
Тръгнах след него и той ме заведе до цирка. Там се цаних за метач. Гледах всички представления, а нощем спях в шапитото, свит под някоя пейка. Най-много, не знам защо, ме привличаха фокусниците...”
По това време в София гастролира един френски маг с псевдонима Мистериозния турчин. По негово подобие той се нарича Мистериозния Сенко, но поради това, че афишът бил тесен, печатарите набират само Мистер Сенко. И с това име си остава за цял живот. Изучил криво-ляво номера на французина, врачанинът тръгва да си дири късмета из градове и паланки в компанията на един “асистент”, и той сиромах като него.
“Дуото” дава представления, където му падне - в училища, читалища, кръчми, плевни, веднъж дори - в автобус. Но както се казва, всяко зло за добро. Не след дълго младият факир успява да си “купи” на поносима цена нова илюзия. С нея и с набъбнала група “асистенти” отново тръгва на турне из България.
Свива оръжието на Гьоринг
През 1936-а, годината на Олимпиадата в Мюнхен, той е избран за член на т.нар. Немски магически кръжок. Заслугата му е, че свива незабелязано кортика и пистолета на страховития министър-председател на Германия и дясна ръка на Хитлер Херман Гьоринг. След това се изтъпанва в правителствената ложа и казва: “Господин канцлер, вашите телохранители са заплеси. Трябва час по-скоро да ги напъдите! Защото те правеха шпалир, а аз успях да ви обезоръжа! Убедете се сам!” Гьоринг се препипва и изпада в ярост. Веднага разгонва гардовете си и “награждава” нашия маг с ругатня, която де факто е похвала. Нарича го “гросер швиндлер” - тоест, голям мошеник, крадец, измамник.
След 9 септември 1944 г. илюзионистът е прибран от милицията. Карат го в двореца “Врана”, превърнат от новите управници в правителствена резиденция. Сенко се готви за най-лошото. Вместо това е приет от Георги Димитров и Васил Коларов, които му благодарят, че след потушаването на Септемврийското въстание не ги е издал. Тогава невръстният Евстати продавал кифли във Вършец и между другото, от него купувала и жената, при която се укривали Димитров и Коларов. Така, без да подозира, Сенко си заработва големи дивиденти пред “народната власт”, които го превръщат и в любимец на червените велможи, а не само на народа.
Като във филм на ужасите
Безсмъртен ще остане номерът му с “махването на главата”. За неговата реализация Сенко влага цялата си душа, сценично умение и изобретателност. В края на всеки спектакъл факирът обявява, че ей сега ще покаже нещо фантастично. Напуска за миг сцената и се връща с огромен пищов в ръка. Насочва го към зрителите и натиска спусъка. Гръм, огън, пушек, писъци... Когато димът се разсейва, жените почват да пищят още по-силно. А Сенко стои пред тях с глава под мишница - т. е., с гипсовата й отливка. При напускането на сцената Сенко светкавично нахлузва качулка от черно копринено кадифе, натиква краищата й в яката на ризата и слага маската. Самата сцена отзад е тапицирана изцяло с плата, от който е изработена и качулката. Под прикритието на дима Сенко сваля маската и я пъха под мишница. Истинската глава остава скрита под качулката, а тя не се вижда на черния фон. Гениално и... просто. Други негови най-известни илюзии са “Електрическият стол” и “Разрязване на жена с циркулярен трион”.
Знаменитият илюзионист доживя до дълбока старост и се помина на 26 юли 1987 г. Преди това стана Герой на социалистическия труд и носител на ордените “Георги Димитров”, “Народна република България”- първа степен, “”Кирил и Методий” - първа степен, и много други отличия.